Friday, January 7, 2011

BERITA BAIK UTK JADI DEALER PUBLIC GOLD

 

A. Qualification

 

1. One time purchase of RM20,000.00 on purchase any of Public Gold’s products which consist of gold bar, gold coin, gold dinar, jewelleries, silver bar, and etc according to current prices.

2. Must be 18 years old and above

B. Requalification Evaluation

 

1. Evaluation of Personal Sales will be conducted twice a year which from:

• 1st January to 30th June

• 1st July to 31st December

2. Personal Sales is defined as own sales and first time purchase from Dealer.

3. Dealer will be degrading in case of without sales within six consecutive months.

C. Web Promo Assessment

 

1. Personal Sales need to achieve RM20,000.00 within the Assessment Period of 3 months period.

2. Personal Sales is defined as own sales and first time purchase from Dealer.

3. Assessment of Personal Sales will be conducted four times a year which from:

• 1st January to 31st March

• 1st April to 30th June

• 1st July to 30th September

• 1st October to 31st December

4. Dealer needs to maintain the sales target on next Assessment Date to continuously publish their name in Public Gold website. Names will be taken out from Public Gold website if Dealer has failed to maintain the target of total sales.

D. Commission

 

1. Commission Division

• Direct Commission (from Customer and Own Sales)

• Sales – 1% from total sales amount

• Buy Back: Direct 0.5% from total personal buy back

2. Commission will be paid by Public Gold to Dealers on 20th each month into their bank account. Unless 20th fall on Saturday or Sunday, therefore commission will be bank in on Monday (21st or 22nd). Dealers will receive the payment within 3 working days after commission has been bank in.

3. Dealers will receive Monthly Commission Statement within 15 working days after the commission has been bank in.

4. All order payments and active bank account number (either Public Bank orMaybank) must provided by dealers to Account Department on or before 5th each month, else the commission of the month will be postponed to next month.

E. Miscellaneous

 

1. Dealer is entitled to sell all of Public Gold’s gold products including:

• Gold Bar (Au999.9) – 20g, 50g, and 100g

• Gold Coin (Au999.9) – 50g

• Gold Dinar (Au916) – 1 Dinar, 5 Dinar, and 10 Dinar

• Jewellery (Au916)

• Silver Bar (Ag999) – 250g, 500g, and 1kg


2. Appointment Letter will be given to a qualified Dealer to prove that he or she is Public Gold’s authorized Dealer.

3. They are not allowed to sell Public Gold’s product if he or she is no longer Public Gold’s authorized Dealer.

4. Dealer is reminded to always keep the positive image of Public Gold. Public Gold has the right to strip the appointment of Dealer, or to claim compensation in terms of law if Dealers done any activities or spread any rumors that will influence the company’s reputation.

5. Public Gold has the right to modify these Dealers Terms and Conditions from time to time according to requirements without prior notice to the dealer.

Monday, January 3, 2011

MACAMANA NAK BELI EMAS INI
Salam dari THEGOLDFINDER. Sekarang ni orang dah tak simpan duit kertas dah, maklum ler senantiasa turun dan inflasi xabih2. Taraf hidup makin tinggi dan semua benda nak naik harga. Abih tu, kalau simpan duit, bukannya duit tuh bole bagi pulangan yg byk pon. Emas? 37% naik setiap tahun dan tak penah turun2. Sape nk jawab? So, berminat nak beli emas, dinar atau perak? Meh ikuti langkah ni;

1) Pilih jenis emas/perak yg diingini:

- Bar: 20g, 50g, 100g, 500g, 1kg

- Coin: 50g

- Public Dinar: 1 dinar, 5 dinar, 10 dinar

  (1 dinar= 4.25 g)

- Perak: 500g, 1kg

2) Semak harga SELLING emas yg berkenaan di atas atau layari website:



3) LOCK harga dgn call / sms :012-6408957 (THEGOLDFINDER)

   atau YM di kampunggenesis@yahoo.com

4) Bank-in bayaran anda di (simpan resit):

    CIMB/Maybank/RHB

(MOHAMAD HUSAIRI BIN HUSIN)

Saya akan bagi by hand utk sekitar Shah Alam. Or courier it to U at ur own cost.

5) Sekarang EMAS jadi milik anda. Simpan sebaiknya dan ingat BELI EMAS dapat EMAS.

Apa2pun simpan emas tuh elok2. Klau rasa harga dah melambung, nk jual balik pon bole, nk gadai pon bole.. wokeh! 


Sunday, January 2, 2011

LIHATLAH HASIL DARIPADA KOLEKSI EMASKU


Salam dari THEGOLDFINDER. Alhamdulillah kita masih diberi kesihatan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan di bumi Allah yang fana ni.. Alhamdulillah juge minggu lepas aku berjaya menebus kembali 100gram yg dipajak di Ar-Rahnu Agrobank.


Selepas memajak 100 gram ku ini, aku telah lock 3 x 20 gram dengan harga RM2,773 setiap satu dgn Public Gold pada 19 Julai 2010. Tapi memandangkan waktu aku pajak haritu aku cuma dpt RM5000, so aku kena tambah sikit duit.
Jumlah pembelian 3 x 20 gram = RM2,773 x 3 = RM8,319

Kos pengangkutan  = RM 30

Kos keseluruhan = RM8,339
Kos yang perlu ditambah =  RM8,339 - RM5,000 = RM3,339
Selepas 4 bulan, iaitu pada 19 November 2010, aku telah menebus 100 gram tersebut, setelah berjaya menjual ketiga-tiga emas 20 gram tersebut dgn harga RM3,100 setiap satu. Maka dengan itu;
Jumlah jualan = RM3,100 x 3 = RM9,300

Upah simpan yang perlu dibayar kepada bank = RM63 (sebulan) x 4 bulan = RM252

Jumlah yg perlu dibayar pada Agrobank: RM5,000 + RM252 = RM5,252

Keuntungan = RM9,300 - (RM5,252 + RM3,339) = RM709
 Emas 100gram yang ditebus


Macamana? Best tak? Dalam tempoh 4 bulan je dpt RM709. Emas 100g aku dapat balik,dapat untung, aku tambah  koleksi emas aku lagi. Menarik bukan. Terus aku lock Public gold 1Dinar. Demi kesenangan untuk masa depan, joli sakan terpaksa dilupakan ;) Ok, semoga entri kali ni memberi korang idea untuk memanupulasi teknik Ar-Rahnu ni. Selamat mencuba...

Berminat nk memiliki koleksi emas ini.Kalau anda masih perlukan bantuan, hubungi sahaja THEGOLDFINDER di 0126408957

MENGAPA SAYA BERUBAH MEMILIKI EMAS PUBLIC GOLD

http://4.bp.blogspot.com/_wKLUYnyQAYc/TMWvXQ2_KmI/AAAAAAAABao/Qe3i3ugIp7I/S240/logo+public+gold.jpg



KENAPA SAYA PILIH PUBLIC GOLD?

KITARAN HAYAT PRODUK PUBLIC GOLD BERADA PADA PERINGKAT GROWTH

http://www.eur-export.com/Images/cycleviea.gif

Berdasarkan kepada modul kitaran hayat produk di atas, emas Public Gold sudah berada pada zon perkembangan dan pertumbuhan. Ini disebabkan secara psikologinya, produk Public Gold telah mendapat perhatian, kepercayaan dan permintaan yang tinggi dalam kalangan rakyat tempatan. Tanya sesiapa sahaja mengenai Public Gold, mereka sudah boleh bercerita tentang Public Gold.

Pelbagai usaha telah dilakukan oleh pihak pengurusan pada tahap pengenalan produk Public Gold di mata masyarakat iaitu:
  • Temuramah dalam stesen tv utama
  • Seminar Pelaburan emas secara global
  • Seminar pelaburan emas di pusat pengajian tinggi
  • Lantikan Master Dealer sebagai speaker yang mantap.
  • Seminar kendalian Master Dealer yang kerap.
  • Kajian insentif yang dilakukan secara kerap.
  • Ia juga didorong dengan peranan kerajaan yang memberi surat kebenaran kepada Public Gold mencetak, mempromosi dan menjual emas.
Kelebihan emas Public Gold
  • Cantik dan mudah untuk dijual
  • Memiliki sijil ketulinan yang disahkan oleh assayer bertauliah.
  • Hallmark yang telah dikenali ramai memudahkan ejen baru untuk menjual emas pada rakan baru.
  • Stok yang mudah diperolehi jika tiada masalah.
  • Jualan pada harga pasaran antarabangsa lebih rendah dari harga semasa tempatan
  • Belian balik yang mempunyai spread 6%.
  • Ramai pembeli menanti produk PG yang dilelong oleh ejen-ejen. Hubungi 0126408957 atau YM di kampunggenesis@yahoo.com.THEGOLDFINDER sedia membantu untuk mendapatkan pelanggan dan pemilik emas PG.

THEGOLDFINDER sarankan, jangan tinggalkan Public Gold jika anda telah menjadi Dealer PG. Yang perlu kita buat, kita perlu ada pelbagai simpanan emas dalam pelbagai bentuk samada keluaran Public Gold atau syarikat lain kerana citarasa rakyat kita adalah pelbagai.

Saturday, January 1, 2011

BETUL KENI?......


KUALA LUMPUR 21 Dis. - PNB umum agihan pendapatan ASB sebanyak 7.50 sen seunit dan bonus 1.25 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2010. - Utusan

Betulkeni? Dapat la bonus tahun ni 8.75% dalam ASB aku. Banyak ke?..... Maknanya kalau aku ada simpanan maksimum kat ASB bernilai 100k, dapat la dalam 8k++. Ok la tuh. Boleh cover duit simpanan dari di mamah inflasi. Inflasi lebih kurang 4-5% setahun. Kalau tahun ni ASB dapat 8.75%, emas pulak berapa eh? Jom tgk graf di bawah;


Graf Harga Emas (USD/Oz) dari 1 Januari 2010 - 22 Disember 2010
Setakat 22 Disember 2010, emas mencatatkan kenaikan sebanyak 27.72% sejak Januari 2010. Berapa kali ganda dari ASB yea? ;) Hehehe....

Kenapa aku pilih ASB utk wat perbandinagan ni? Sebab baru2 ni dorg umumkan dividen nya dan ASB yang paling rendah risiko (ASB ni kira pesaing terdekat dgn emas ) sebab dijamin oleh kerajaan dan menjadi pilihan kita, para bumiputera...Aku memang suka ASB ni tapi aku lagi suka emas aku ini...Jom kita tengok ni k......

Jadual Agihan Dividen dan Bonus ASB - dari Tahun 1991 - 2010

Graf Harga Emas (USD/Oz) dari Tahun 1991 - 2010

Jom kita bandingkan mereka:

1. Aku hanya akan dapat full dividen HANYA DAN HANYA JIKA aku tak WITHDRAW duit dari akaun ASB aku tu.Betul tak aku cakapni?... Kalau withdraw, perolehan untung adalah semakin bekurang. (profit base on pro rata).

2. Kalau emas pulak, katakan aku terdesak nak pakai duit. Takut ke nak pegi gadai sebab harga berkurang? Kurang apa, lagi naik adalah. Pegi pajak ke ar-Rahnu, dapat cash serta merta. Tak perlu risau pasal dividen. Insya Allah lepas setahun nilai emas aku tadi tetap tinggi selagi aku pegang emas tu (kena la tebus balik).

3. Kalau korang perhatikan jadual ASB tu, dividennya semakin lama semakin kurang. Pada tahun 90-an, pulangannya konsisten 10%++ tapi masuk je tahun 2001, dah kurang dari 10%. Padahal inflasi je dah cecah 5% setahun. Kalau zaman 90-an boleh dapat 10% ke atas, memang menarik sebab barang-barang time tu pon tgh murah, minyak murah. Tapi kalau zaman sekarang, kalau takat 8%, tolak 5% inflasi, cuma 3% je la.. Hmmm...

4. Emas? Secara purata kenaikan harga emas adalah dalam lingkungan 20-30% setahun. Boleh rujuk graf di atas atau tgk sendiri di laman web goldprice atau di laman web kitco.Cuba tgk dari gambar graf di atas, kenaikan emas dicatat sebanyak 261.75% dari Tahun 1991 sehingga ke hari ini!

Jadi, tahniah aku ucapkan kepada diriku ini sebab dah mula nampak rezeki hasil titik peluh sendiri yang mempunyai kedua-dua aset yg dibincangkan. Bersempena tahun baru ni, jom kita berazam untuk memperlbagaikan cabang portfolio kita. Korang pasti tak menyesal dengan tindakan menjadikan emas sebagai satu lagi cara investment korang. Yang mana yang dpt dividen tu, cuba amik skit keuntungan tu dgn beli emas, ckup sekadar membeli 1 dinar dahulu. Cuba simpan dan kita tengok bagaimana keputusan tahun depan...


Ini bukan sistem MLM...korang beli emas,korang punya emas tu...bukan aku dapat untung apepun..aku cuma nak menyedarkan diri aku ini dan kita skali, supaya jangan asyik nak join MLM yang semestinya kita tau kita tertindas mencari pelanggan la, nk cukupkan sale bulanan la....Semua tu memenatkan kita tetapi menguntungkan upline kite...Janji manis hanya sebelum korang join Upline tu je tp bile dah join terkontang kanting mencari customer lain....Sedarlah ye kawan-kawan..

Kalau korang nak tau dengan lebih lanjut, followlah blog ni pada hari-hari berikutnya...aku akan selitkan info utk korang....kalau korang nak tau camne nk beli emas, korang contact la no ni 012-6408957 atau ym je aku di kampunggenesis@yahoo.com.

DIVIDEN ASB 8.75 PERATUS JE TAHUN NI?........

Salam kawan-kawan....

Pada 21/12/2010 melalui siaran Berita Waktu Perdana Sistem Televisyen TV3 telah menyampaikan info ASNB telah mengumumkan bahawa kadar pulangan simpanan ASB ialah 7.5 sen dan 1.25 sen membawa jumlah pulangan 8.75 sen seunit naik 0.5 sen berbanding tahun lepas.

Ini bermakna simpanan ASB ku hanya membawa pulangan sebanyak RM100,000.00 x 8.75%=RM8750.00 sahaja.Kena tambah lagi nampaknya nak selesaikan 10% bayaran balik.Nak bayar duit yuran adik aku yang nak stat skolah lagi, beli baju diorang lagi...Camnela nak setelkan ni?...

Nasibla aku ada 6 ketul emas yang aku beli bln 7 lepas...Nak tau macamana aku leh settle kan pinjaman ASB aku dengan emastu?....

NAK TAU TAK SESUATU?.....

Ini adalah antara punca utama mengapa aku tetiba je terdetik nak beli emas lagi...Anda mesti kenal Tun Dr Mahathir kan?...takkan anda tak kenal orang yang telah menyelamatkan negara kita semasa kejatuhan ekonomi tahun 1997 dulu...cuba kita fahami petikan ini...
KUALA LUMPUR 17 Dis. - Tun Dr. Mahathir Mohamad menasihatkan orang ramai supaya menyimpan emas berbanding mata wang kerana nilai emas lebih terjamin dan sukar untuk jatuh.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, nilai mata wang tidak terjamin kerana ia bergantung kepada pasaran tukaran mata wang dunia yang sentiasa berubah-ubah.

Menurutnya, ada kalanya nilai mata wang akan jatuh dengan teruk apabila berlaku sesuatu krisis kewangan di dalam sesebuah negara.

"Mata wang hanyalah sehelai kertas yang digunakan untuk mewakili nilai tertentu tetapi bukan nilai sebenar, namun emas boleh mewakili nilai sebenar kerana ia sebuah logam berharga di seluruh dunia.

"Simpanan emas lebih terjamin kerana fungsi komoditi itu sebagai penyimpan nilai kalis inflasi dan berdaya tahan terhadap ketidaktentuan ekonomi global yang sedang melanda ekonomi dunia ketika ini," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Pelancaran Produk Emas Genneva Malaysia berkonsepkan syariah di sini, kelmarin.

Produk emas Genneva Malaysia dihasilkan dalam bentuk jongkong oleh Persatuan Persahabatan Malaysia-Arab Saudi (MSAF) dan Persatuan Usahawan Jongkong Emas Malaysia (GBEAM) yang dikeluarkan memenuhi keperluan Syariah.

MSAF dan GBEAM menyasarkan syarikat swasta dan orang ramai untuk mendapatkan produk berkenaan sebagai urusan dalam pelbagai transaksi terutamanya jualan dan belian.

Dr. Mahathir berkata, suatu ketika dahulu, satu auns emas bernilai AS$30 (RM109.79) tetapi kini satu auns emas bernilai kira-kira AS$1,400 (RM4,390.40).

Haaa....apa lagi anda semua..Takkan masih nak pikir lagi kawan-kawan.Jangan asyik terpedaya dengan perniagaan MLM yang tidak menguntungkan anda..Minta maaf sebab berkata begini kerana perniagaan MLM hanyalah menguntungkan individu yang terawal menyertai sistemtu..Macamana plak dengan kita yang menyertai kemudiannya?....Sudah tentula kita ditipu nya..Menyangka kita akan turut kaya macam diorang,tetapi habuk pun takde....Jom kawan-kawan...Marilah dan sedarlah anda-anda semua...